Ενδοσκοπικές αντιμετωπίσεις κύστης κόκκυγος και παραεδρικών συριγγίων.

ρόκειται για μια αποτελεσματική, μόνιμη θεραπεία που γίνεται με τη χρήση μικροκάμερας 2,4 χιλιοστών, όσο είναι και το συρίγγιο,  που επιτρέπει στους ιατρούς να χαρτογραφήσουν το πρόβλημα με ακρίβεια και στη συνέχεια να δώσουν τις κατάλληλες λύσεις.

Η θεραπεία είναι ριζική, ανώδυνη καθώς δεν υπάρχει τραύμα, αναίμακτη και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει την ίδια μέρα στην καθημερινότητά του.

Η διαδικασία διαρκεί από περίπου 30 λεπτά ανάλογα με την περίπτωση και δεν χρειάζεται νοσηλεία καθώς γίνεται με τοπική στο ιατρείο ή στην κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ και οι ασθενείς μετά  πάνε στο σπίτι τους. Από την επόμενη ημέρα επιτρέπεται στους ασθενείς να τρώνε, να περπατάνε, να γυμνάζονται και να κολυμπούν.

Η θεραπεία για την κύστη κόκκυγος ήταν επίπονη και ταλαιπωρούσε ιδιαιτέρως τους ασθενείς πριν από λίγα χρόνια όμως σήμερα η νέα μέθοδος θεραπείας για την κύστη κόκκυγος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ είναι αναίμακτη, ανώδυνη και με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Σπάνια εμφανίζεται πριν την εφηβεία ή μετά τα 40. Η συχνότητα εμφάνισης της κύστης κόκκυγα είναι περίπου 2%.Οι άνδρες επηρεάζονται συχνότερα από τις γυναίκες. Η έναρξη της νόσου είναι νωρίτερα στις γυναίκες, η οποία μπορεί να οφείλεται στην έναρξη της εφηβείας στις γυναίκες γρηγορότερα.

Τα αιτία της κύστης κόκκυγα δεν είναι ακόμα απόλυτα επιβεβαιωμένα και μάλλον είναι πολυπαραγοντικά. Μπορει να είναι ορμονικά, τριχοφυίας, τριβής, φλεγμονής και σχετίζονται με την εργασία την παχυσαρκία και τη σύσταση του δέρματος.

Πως εκδηλώνεται η πάθηση

Η παλιά θεωρία ότι η αιτία της κύστης κόκκυγα ήταν οι τρίχες στην κοκκυγική περιοχή έχει μπει σε μερική αμφισβήτηση. Η μηχανική τριβή, το παρατεταμένο κάθισμα και άλλοι παράγοντες μαζί με τις ορμόνες, έχουν σαν αποτέλεσμα την διαστολή και ρήξη των διευρυμένων θυλακίων, την φλεγμονή και την δημιουργία της κύστης κόκκυγα.

Η παρουσία τριχών στην κύστη κόκκυγα γίνεται μετά την διεύρυνση των θυλακίων και υπάρχει μόνο στις μισές περιπτώσεις.

Η κύστη μπορεί να παραμένει για πολλά χρονιά χωρίς ιδιαιτέρα ενοχλήματα (λίγος πόνος στην περιοχή όταν ο ασθενής κάθεται σε σκληρό κάθισμα).

Έντονα ενοχλήματα εμφανίζονται συνήθως όταν μολυνθεί :

Στην οξεία φάση η κύστη μετατρέπεται σε απόστημα (συλλογή από πύον) και ο ασθενής νιώθει –πόνο, Πρήξιμο, ερυθρότητα και πυρετό.

Στην χρόνια φράση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο (ένα καναλάκι που ξεκινά από την κύστη και τελειώνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα πάνω η κοντά στην κύστη), όσο είναι ανοιχτό το συρίγγιο, η κύστη αδειάζει και ο ασθενής νιώθει ελάχιστα ενοχλήματα (φαγούρα και λερώνεται από το πύον που βγαίνει από την κύστη μέσω συριγγίου). Αν φράξει το συρίγγιο, τότε το πύον μαζεύεται στην κύστη και μετατρέπεται ξανά σε απόστημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση

Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου επιτυγχάνεται με βάση την κλινική εκδήλωσή της. Ασφαλώς οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά.

Συνηθέστερα παρατηρούνται τρεις μορφές της νόσου:

Τοπικός πόνος κι ερυθρότητα χωρίς ψηλαφητό ογκίδιο. Ίσως είναι η πρωϊμότερη μορφή, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και θερμά λουτρά. Συνήθως υποτροπιάζει κι επανεμφανίζεται με τη μια ή την άλλη μορφή.

Απλή παρουσία ψηλαφητού ογκιδίου με ή χωρίς στόμιο. Θεωρείται ιδανική η στιγμή για χειρουργική εξαίρεση. Εάν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να μεταπέσει στην επόμενη μορφή.

Παρουσία αποστήματος με γενικά σημεία και συμπτώματα, όπως πυρετό, λευκοκυττάρωση, ανορεξία. Στην περίπτωση αυτή γίνεται σε πρώτη φάση η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος κι ακολούθως η αντιμετώπιση της βλάβης σε δεύτερο χρόνο μετά την υποχώρηση των σημείων της φλεγμονής.

Στην οξεία φάση (απόστημα) απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός.

Αν δεν αφαιρεθεί με την διάνοιξη, μετατρέπεται στην χρόνια φάση (συρίγγιο) τότε αφαιρείται σε δεύτερο χρόνο, και μπορεί να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό, τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.

Η αφαίρεση της κύστης γίνετε με νυστέρι η με το LASER και το χειρουργικό τραύμα μπορεί:

1.

Να μείνει ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει αρκετές αλλαγές (ενάμισι έως και έξι μήνες) μέχρι να κλείσει το τραύμα, που είναι αρκετά επώδυνες ειδικά οι πρώτες. Επιπλέον συνοδεύεται με αρκετούς ΄συμβιβασμούς΄΄ στην καθημερινή διαβίωση.

2.

Να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό (κλειστή μέθοδος), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει λίγες αλλαγές και τη δέκατηπέμπτη ημέρα αφαιρούνται τα ράμματα. Μεγαλη πιθανότητα υποτροπής με τη συγκεκριμένη μέθοδο ειδικά στα σημεία τοποθέτησης των ραμμάτων.

Επιπλέον η χρήση Laser που δεν είναι τίποτα παραπάνω από νυστέρι που καίει ταυτόχρονα και συνδυάζεται με τη κλειστή μέθοδο. Ο άρρωστος παρουσιάζει μετεγχειρητικό πόνο χωρίς ταχεία επούλωση μαζί με τα μειονεκτήματα της κλειστής μεθόδου.

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, σκοπός της οποίας είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται. Ταυτόχρονα γίνεται σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση διαθερμίας. Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.

 • ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΟΝΟ, ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ, Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ.
 • ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΙ Η ΝΕΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Η Ενδοσκοπική θεραπεία της κυστης κοκκυγος (EPSIT). Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος.

Η φιλοσοφία της νέας μεθόδου είναι όχι η αφαίρεση της κύστης με τους γύρω υγιείς ιστούς αλλά η χαρτογράφηση και καταστροφή του τοιχώματος των συριγγωδών πόρων και της κύστης με τη βοήθεια πολύ λεπτού ενδοσκοπίου και πολύ λεπτών εργαλείων.  Αυτά επιτρέπουν τόσο τον καθαρισμό της περιοχής όσο και την κατάργηση των συριγγίων χωρίς να βλάπτονται καθόλου οι γύρω υγιείς ιστοί.  Αφού γίνουν αυτά γίνεται επιθηλιοποίηση των πόρων και σύγκλειση σε πολύ μικρό διάστημα.

Η νέα ενδοσκοπική μέθοδος θεραπείας για την κύστη κόκκυγος (EPSIT) και τα παραεδρικά συρίγγια (VAAFT) έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ είναι αναίμακτη, ανώδυνη και με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία, ακόμη και την ίδια ημέρα αν το θελήσει ο ασθενής. Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε κανέναν ασθενή δε χρειάστηκε παραπάνω αναλγητική αγωγή απο μια μόνο δόση παρακεταμόλης.  Επιπλέον δεν χρειάζονται αλλαγές παρά μια μικρή παρακολούθηση εως ότου γίνει οριστική σύγκλειση του συριγγίου συνήθως σε μια εβδομάδα με δέκα ημέρες.  Ο ασθενής μπορεί να καθίσει κανονικά χωρίς περιορισμούς στην κίνηση και να κάνει μπανιο την επόμενη ημέρα.

Η μέθοδος δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία συριγγογραφία ή υπερηχογράφημα), δεν χρειάζεται νοσηλεία, εγγυάται άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Πως γίνεται:

Στο ιατρείο ή στην κλινική με λίγη τοπική νάρκωση σε 20 λεπτά.

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει 2 φάσεις: μία διαγνωστική και μία χειρουργική φάση, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν λίγα λεπτά. Δεν είναι απαραίτητο εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τον τύπο του συριγγίου.

Στη διαγνωστική φάση πραγματοποιείται η ανεύρεση της ακριβούς πορείας των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος, δηλαδή η χαρτογράφηση της βλάβης. Τοποθετούμε το ειδικό συριγγοσκόπιο διαμέτρου 1,8 χιλιοστών (αντίστοιχο του λαπαροσκoπίου) στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη συνεχή πλύση με ειδικό διάλυμα μανιτόλης γλυκίνης) και χαρτογραφούμε την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια) ενώ ταυτόχρονα γίνεται καταγραφή σε ειδική συσκευή Telepack.  Τμήματα ιστών ή τρίχες που απόφραζουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα με ειδική λαβίδα.

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, σκοπός της οποίας είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται. Ταυτόχρονα γίνεται σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση διαθερμίας. Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου EPSIT για θεραπεία κύστης κόκκυγος

Η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT για την κυστη κοκκυγος είναι:

 • Αναίμακτη
 • Ανώδυνη ενώ μετεγχειρητικά δε χρειάζονται παυσίπονα  ή απλή παρακεταμόλη 
 • Γίνεται με τοπική αναισθησία
 • Δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • Ο ασθενής δεν εχει κανένα κινητικό περιορισμό ή στο να κάθεται
 • Δε χρειάζονται αλλαγές αφού δεν υπάρχει τραύμα 
 • Επιτρέπει άμεση επιστροφή, ακόμη και την ίδια μέρα, στην εργασία, στην οδήγηση και τις αθλητικές δραστηριότητες
 • Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα
 • Επειδή έχουμε χαρτογραφήσει τη βλάβη και έχουμε αφαιρέσει κάθε παθολογικό ιστό, οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται σημαντικά.
 • Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε τις γάζες και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους.

Καλώς ήλθατε στο Ιατρείο

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του ιατρείου μου. Εδώ θα προσπαθήσουμε με τους συνεργάτες μου, να σας κρατάμε ενήμερους για θέματα που σας ενδιαφέρουν και σας απασχολούν.

Ωράριο Λειτουργίας

 • 1700 - 2100
 • Μόνο κατόπιν πρότερης συνεννόησης

Επικοινωνία