Συχνές Ερωτήσεις

Ανάλογα με το ερώτημά σας, αναζητήστε και βρείτε την απάντηση που ψάχνετε στις Συχνές Ερωτήσεις.​

Κύστη κόκκυγα

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;
Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία πάθηση που αφορά σε μεγάλο ποσοστό του εφηβικού, νεανικού πληθυσμού, καθώς και σε όσους κάνουν καθιστική εργασία. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα.

Έγινε γνωστή ως “νόσος Jeep” κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες υπέφεραν από τη συγκεκριμένη νόσο. Οδηγώντας τα στρατιωτικά τζιπ επί ώρες στους ανώμαλους, κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους, καθόντουσαν σε αυτά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα να εμφανίσουν τη νόσο.

Σπάνια εμφανίζεται πριν την εφηβεία ή μετά τα 40. Η συχνότητα εμφάνισης της κύστης κόκκυγα είναι περίπου 2%.Οι άνδρες επηρεάζονται συχνότερα από τις γυναίκες. Η έναρξη της νόσου είναι νωρίτερα στις γυναίκες, η οποία μπορεί να οφείλεται στην έναρξη της εφηβείας στις γυναίκες γρηγορότερα.

Τα αιτία της κύστης κόκκυγα δεν είναι ακόμα απόλυτα επιβεβαιωμένα και μάλλον είναι πολυπαραγοντικά. Μπορεί να είναι ορμονικά, τριχοφυΐας, τριβής, φλεγμονής και σχετίζονται με την εργασία την παχυσαρκία και τη σύσταση του δέρματος.
Πως εκδηλώνεται η κύστη κόκκυγος;
Η παλιά θεωρία ότι η αιτία της κύστης κόκκυγα ήταν οι τρίχες στην κοκκυγική περιοχή έχει μπει σε μερική αμφισβήτηση. Η μηχανική τριβή, το παρατεταμένο κάθισμα και άλλοι παράγοντες μαζί με τις ορμόνες, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαστολή και ρήξη των διευρυμένων θυλακίων, τη φλεγμονή και τη δημιουργία της κύστης κόκκυγα.

Η παρουσία τριχών στην κύστη κόκκυγα γίνεται μετά τη διεύρυνση των θυλακίων και υπάρχει μόνο στις μισές περιπτώσεις.

Η κύστη μπορεί να παραμένει για πολλά χρόνια χωρίς ιδιαιτέρα ενοχλήματα (λίγος πόνος στην περιοχή όταν ο ασθενής κάθεται σε σκληρό κάθισμα). Έντονα ενοχλήματα εμφανίζονται συνήθως όταν μολυνθεί.

Στην οξεία φάση η κύστη μετατρέπεται σε απόστημα (συλλογή από πύον) και ο ασθενής νιώθει – πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα και πυρετό.

Στη χρόνια φράση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο (ένα καναλάκι που ξεκινά από την κύστη και τελειώνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα πάνω η κοντά στην κύστη), όσο είναι ανοιχτό το συρίγγιο, η κύστη αδειάζει και ο ασθενής νιώθει ελάχιστα ενοχλήματα (φαγούρα και λερώνεται από το πύον που βγαίνει από την κύστη μέσω συριγγίου). Αν φράξει το συρίγγιο, τότε το πύον μαζεύεται στην κύστη και μετατρέπεται ξανά σε απόστημα.
Πως αντιμετωπίζεται η κύστη κόκκυγα;
Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου επιτυγχάνεται με βάση την κλινική εκδήλωσή της. Ασφαλώς οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά. Συνηθέστερα παρατηρούνται τρεις μορφές της νόσου:

α) Τοπικός πόνος κι ερυθρότητα χωρίς ψηλαφητό ογκίδιο. Ίσως είναι η πρωϊμότερη μορφή, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και θερμά λουτρά. Συνήθως υποτροπιάζει κι επανεμφανίζεται με τη μια ή την άλλη μορφή.

β) Απλή παρουσία ψηλαφητού ογκιδίου με ή χωρίς στόμιο. Θεωρείται ιδανική η στιγμή για χειρουργική εξαίρεση. Εάν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να μεταπέσει στην επόμενη μορφή.

γ) Παρουσία αποστήματος με γενικά σημεία και συμπτώματα, όπως πυρετό, λευκοκυττάρωση, ανορεξία. Στην περίπτωση αυτή γίνεται σε πρώτη φάση η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος κι ακολούθως η αντιμετώπιση της βλάβης σε δεύτερο χρόνο μετά την υποχώρηση των σημείων της φλεγμονής.

Στην οξεία φάση (απόστημα) απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός. Αν δεν αφαιρεθεί με τη διάνοιξη, μετατρέπεται στη χρόνια φάση (συρίγγιο) τότε αφαιρείται σε δεύτερο χρόνο, και μπορεί να κλειστεί με ράμματα από το χειρουργό, τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.

Η αφαίρεση της κύστης γίνετε με νυστέρι η με το LASER και το χειρουργικό τραύμα μπορεί:

Να μείνει ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδο), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει αρκετές αλλαγές (ενάμισι έως και έξι μήνες) μέχρι να κλείσει το τραύμα, που είναι αρκετά επώδυνες ειδικά οι πρώτες. Επιπλέον συνοδεύεται με αρκετούς ‘’συμβιβασμούς’’ στην καθημερινή διαβίωση.

Να κλειστεί με ράμματα από το χειρουργό (κλειστή μέθοδος), όπου ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει λίγες αλλαγές και τη δέκατη πέμπτη ημέρα αφαιρούνται τα ράμματα. Μεγάλη πιθανότητα υποτροπής με τη συγκεκριμένη μέθοδο ειδικά στα σημεία τοποθέτησης των ραμμάτων. Επιπλέον, η χρήση Laser που δεν είναι τίποτα παραπάνω από νυστέρι που καίει ταυτόχρονα και συνδυάζεται με τη κλειστή μέθοδο. Ο άρρωστος παρουσιάζει μετεγχειρητικό πόνο χωρίς ταχεία επούλωση μαζί με τα μειονεκτήματα της κλειστής μεθόδου.

Όλα τα προηγούμενα σημαίνουν πόνο, κακή ποιότητα ζωής, μεγάλη ταλαιπωρία που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 6 μήνες και πάντα υπάρχει, μετά από τόση ψυχολογική και σωματική εξόντωση, η πιθανότητα υποτροπής. Όλα αυτά έρχεται να τα παρακάμψει η νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της ενδοσκοπικής θεραπείας κύστης κόκκυγος!
Η Ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος (EPSIT)..
Ο εξειδικευμένος χειρουργός μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιους ασθενείς μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος.

Η φιλοσοφία της νέας μεθόδου είναι όχι η αφαίρεση της κύστης με τους γύρω υγιείς ιστούς, αλλά η χαρτογράφηση και καταστροφή του τοιχώματος των συριγγωδών πόρων και της κύστης με τη βοήθεια πολύ λεπτού ενδοσκοπίου και πολύ λεπτών εργαλείων. Αυτά επιτρέπουν τόσο τον καθαρισμό της περιοχής όσο και την κατάργηση των συριγγίων χωρίς να βλάπτονται καθόλου οι γύρω υγιείς ιστοί. Αφού γίνουν αυτά γίνεται επιθηλιοποίηση των πόρων και σύγκλειση σε πολύ μικρό διάστημα.

Η νέα ενδοσκοπική μέθοδος θεραπείας για την κύστη κόκκυγος (EPSIT) και τα παραεδρικά συρίγγια (VAAFT) έχει εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ είναι αναίμακτη, ανώδυνη και με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία, ακόμη και την ίδια ημέρα αν το θελήσει ο ασθενής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανέναν ασθενή δε χρειάστηκε παραπάνω αναλγητική αγωγή από μια μόνο δόση παρακεταμόλης. Επιπλέον, δε χρειάζονται αλλαγές παρά μια μικρή παρακολούθηση έως ότου γίνει οριστική σύγκλειση του συριγγίου συνήθως σε μια εβδομάδα με δέκα ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να καθίσει κανονικά χωρίς περιορισμούς στην κίνηση και να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.

Η μέθοδος δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία συριγγογραφία ή υπερηχογράφημα), δε χρειάζεται νοσηλεία, εγγυάται άμεση επιστροφή στην εργασία, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Πως γίνεται η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος;
Πραγματοποιείται στο ιατρείο ή σε κάποια από τις συνεργαζόμενες με τον κ. Καρανίκα, ιδιωτικές κλινικές, με λίγη τοπική νάρκωση και διαρκεί 20 λεπτά.

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης κόκκυγος έχει 2 φάσεις: μία διαγνωστική και μία χειρουργική φάση, οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα και διαρκούν λίγα λεπτά. Δεν είναι απαραίτητο εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τον τύπο του συριγγίου.

Στη διαγνωστική φάση πραγματοποιείται η ανεύρεση της ακριβούς πορείας των συριγγίων και της κύστης κόκκυγος, δηλαδή η χαρτογράφηση της βλάβης. Τοποθετούμε το ειδικό συριγγοσκόπιο διαμέτρου 1,8 χιλιοστών (αντίστοιχο του λαπαροσκoπίου) στο συρίγγιο, (με ταυτόχρονη συνεχή πλύση με ειδικό διάλυμα μανιτόλης γλυκίνης) και χαρτογραφούμε την κύστη και τις διακλαδώσεις της (συρίγγια) ενώ ταυτόχρονα γίνεται καταγραφή σε ειδική συσκευή Telepack. Τμήματα ιστών ή τρίχες που αποφράζουν τον πόρο απομακρύνονται εύκολα με ειδική λαβίδα.

Ακολουθεί η χειρουργική φάση, σκοπός της οποίας είναι η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου, των διακλαδώσεων αυτού και του κυστικού σχηματισμού. Ο πόρος πλένεται σχολαστικά και το σαθρό επιθήλιο αφαιρείται. Ταυτόχρονα γίνεται σχολαστική αιμόσταση με τη χρήση διαθερμίας. Ο υπολειπόμενος πόρος παραμένει ανοικτός για την παροχέτευση των παραγόμενων εκκρίσεων.
Ποια τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής θεραπείας κύστης κόκκυγος;
Η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT για την κύστη κόκκυγος είναι:

– Αναίμακτη
– Ανώδυνη ενώ μετεγχειρητικά δε χρειάζονται παυσίπονα ή απλή παρακεταμόλη
– Γίνεται με τοπική αναισθησία
– Δεν απαιτεί οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση
– Δε χρειάζεται νοσηλεία
– Ο ασθενής δεν έχει κανένα κινητικό περιορισμό ή στο να κάθεται
– Δε χρειάζονται αλλαγές αφού δεν υπάρχει τραύμα
– Επιτρέπει άμεση επιστροφή, ακόμη και την ίδια μέρα, στην εργασία, στην οδήγηση και τις αθλητικές δραστηριότητες
– Δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα
– Επειδή έχουμε χαρτογραφήσει τη βλάβη και έχουμε αφαιρέσει κάθε παθολογικό ιστό, οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται σημαντικά.
– Την επόμενη ημέρα, αφαιρούμε τις γάζες και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους.

Καλώς ήλθατε στο Ιατρείο

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του ιατρείου μου. Εδώ θα προσπαθήσουμε με τους συνεργάτες μου, να σας κρατάμε ενήμερους για θέματα που σας ενδιαφέρουν και σας απασχολούν.

Ωράριο Λειτουργίας

  • 1700 - 2100
  • Μόνο κατόπιν πρότερης συνεννόησης

Επικοινωνία